Kendini Akord Et Atölyesi
“Müzik bize doğuştan verilmiş bir hediyedir.
Bunu hissetmeye elimizi kalbimize koyarak başlayabiliriz.”
Asena Akan
Hepimiz farklı nitelikleri ve potansiyelleri olan özgün birer enstrüman olarak dünyaya geliriz. Bedensel/zihinsel farklılıklar; sosyal/çevresel koşullar; duygusal kırılmalar, travmalar hatta günlük yaşamdaki pek çok deneyim, duygu, düşünce, beden sağlığımızı; işlevselliğimizi yani yaşam kalitemizi olumsuz etkileyebilir. Buna müziğin diliyle bir tür "akord bozulması" diyebiliriz.
Sağlıklı olabilmek için bağışıklığı, moral ve yaşama sevincini yüksek tutmak; belirsizlik ve değişimlere uyumlanmak yani kendini "akord" etmeyi öğrenmek çok önemli ve müzik bu yönde bilinen en eski ve güçlü araç. Bu niyetle çalışmada; katılımcılara iyi bir dinleyici olma yanında müzikten, seslerden, olumlu titreşimlerden faydalanma yolları sunuluyor. Müziği bir kendini ifade ve iletişim yolu; önleyici ve iyileştirici bir araç, bir rehber olarak görme yönünde yeni ve farklı bir bakış açısı geliştirmeleri destekleniyor.
Katılımcıların, bağ kurma & iletişim, duygularını ifade etme, potansiyellerini ortaya koyma, yaratıcılıklarını etkinleştirme konularında yeni bir bakış açısı edinmeleri; bir enstrüman olarak kendilerini yeniden tanıyıp “bedensel-ruhsal denge kurma’ yönünde farkındalık kazanmaları hedefleniyor.
Akış
Bağ Kurma, İletişim & Müzik: Beden-Nefes Hareket Farkındalığı, Dinleme, Diyalog
Müzisyen olmak, müzik yaparken öncelikle kendi içinde yani kendi bedeni ve ruhuyla (enstrüman olarak kendisiyle), -varsa- çaldığı enstrümanıyla, diğer müzisyenlerle, nihayetinde de dinleyici/izleyiciyle güçlü bir bağ kurmak demektir. Yaşamda da böyledir. Sağlıklı iletişimin ilk adımı 'bağ kurma'dır. Katılımcılara, kendileriyle (yani kendi enstrümanlarıyla) ve diğerleriyle bağ kurma ve iletişim yollarını keşfedebilecekleri bir deneyim sunuluyor.
Duygular & Müzik: Duyguları ifade etme, Dönüştürme
Müzik, kendini ve duygularını ifade etme ve dönüştürmede bilinen en eski ve etkili araçlardandır. Birçok müzik tarzının kökleri bu ifade arayışına dayanır. Çalışmada, müziğin duygular ile ilişkisi, ruh hali üzerindeki etkisi irdelenirken; müzik yoluyla sözel olarak dile dökülemeyenleri anlatmaya,kendinin ve diğerlerinin duygularını anlamaya, empati geliştirmeye dönük uygulamalar yapılıyor.
Potansiyeller & Müzik: Alışkanlıklar, Seçimler, Yaşam amacı
Farklı nitelikleri ve potansiyeller ile dünyaya gelmiş özgün insanlar (yani enstrümanlar)olarak kimi zaman yaşamda güçlüklerle karşılaşırız. Çoğu kez engel gibi algıladığımız, "neden ben?" diye sorguladığımız bu yaşantılar ve çevreden ‘sınırlılıklarımıza' ilişkin duyduğumuz geribildirimler, özgüvenimizi zedeleyerek bizi yeni şeyler denemekten, yeni üretimlere yönelmekten alıkoyabilir. Katılımcılara; güçlü ve geliştirmeye açık yönleriyle potansiyellerinin farkına varmaları, “yapamam, edemem” ifadelerinden uzaklaşarak yaşamlarında yeni hedefler belirlemeleri yönünde bakış açısı sunuluyor.
Yaratıcılık & Müzik: Değişim, Adaptasyon, Doğaçlama
Günümüz dünyasında, öne çıkan kavramlar ‘yeni ve beklenmedik durumlara yönelik spontan ve yaratıcı yaklaşımlar geliştirmede ‘ilham’ olabilecek yaklaşımlar sunuluyor.
Künye
-
Katılımcı sayısı: Küçük grup çemberi (maksimum 20 kişi), Büyük grup çalışması/interaktif seminer formatında düzenlenebilmektedir.
-
Süre: 2 saat 30 dakika (ihtiyaca göre şekillenebilir)
-
Tipi: Yüz yüze, Online
-
Kullanım alanları: Firma etkinlikleri kapsamında kişisel gelişim, ekip içi takım çalışması, interaktif seminer
-
Gereksinimler:
Küçük Grup Çemberi:
/ Katılımcıların –varsa- enstrümanları.
/ Basit ritmik enstrümanlar, doğal malzemeler, kavanoz, kalem, ahşap malz. vb. her şey kullanılabilir.
Büyük Grup Çalışması/İnteraktif seminer:
/ Müzik videoları izleyebilmeye olanak tanıyacak laptop, projeksiyon, ses sistemi.
/ Katılımcıların –varsa- enstrümanları.
/ Basit ritmik enstrümanlar, doğal malzemeler, kavanoz, kalem, ahşap malz. vb. her şey
* Atölye herkese açıktır. Katılım için müzik bilgisi, becerisi, yeteneği gerekmemektedir.
** Atölye öncesi herhangi bir hazırlık gerekmemektedir.